Onderhoud


november 2023

Om jouw motorfiets ook na aankoop gezond en veilig te houden is er met enige regelmaat goed en gedegen onderhoud nodig. Daarvoor ga je naar een motorzaak waar je je geliefde stalen ros aan een vakman toevertrouw. Je gaat er dan vanuit dat alles goed en grondig volgens de richtlijnen van de fabrikant wordt uitgevoerd.

Helaas gaat het daar nog wel eens mis. Nu kan ik verhalen vertellen over motoren die van de hefbrug zijn gevallen of waar de olie aftapplug vergeten is goed vast te draaien, met alle gevolgen van dien. Om maar te zwijgen van het feit dat het meeste onderhoud niet volgens fabrieksrichtlijnen wordt uitgevoerd en er meestal maar een klein gedeelte van de hele waslijst wordt uitgevoerd. Veel kleine werkzaamheden zoals het smeren van de koppelingskabel, smeren van voetsteuntjes, afstellen van rem- en schakelpedaal, en zelfs het vervangen van een ventiel bij de bandenwissel wordt niet gedaan. Overigens worden er in de autobranche altijd ventielen vervangen bij het wisselen van de banden. Natuurlijk word jij als eigenaar geacht om ook het e.e.a. zelf aan je motorfiets te onderhouden en daarom is het alleen al goed als je wat kennis van jouw motor hebt.

Een van de belangrijkere onderhoudspunten aan jouw motorfiets is het controleren en waar nodig afstellen van de speling van de kleppen. Dit is vaak een arbeidsintensieve klus en wordt bij veel motorzaken niet meer gedaan. De eerlijkere zaken zullen je vertellen dat zij de ervaring hebben dat het met dit soort motoren, vul hierbij een merk en model in, de speling niet verloopt en dat zij het daarom niet meer controleren. Dat dit een slechte gedachte is behoeft geen verdere uitleg. De slechte bedrijven zullen de klus niet uitvoeren maar wel in rekening brengen op de factuur zodat jij later nooit kunt aantonen dat het niet gedaan is en dat daarom jouw motorblok kapot is gelopen.

Als voorbeeld neem ik even Jan die zijn motor toevertrouwt aan een beginnend motorzaakje bij hem in de buurt voor een grote onderhoudsbeurt incl. kleppen stellen. Een prijs van rond de 500,- wordt afgesproken en als er meerwerk is dan even bellen. Als Jan de motor komt ophalen mag hij ruim het dubbele van wat afgesproken is aftikken. Na enig discussi?ren neemt Jan zijn motor onder protest mee. Al snel bekruipt hem het gevoel dat het onderhoud niet volgens opgave is uitgevoerd. Om de waarheid boven tafel te krijgen word ik ingehuurd om zijn motor te controleren op de punten die gedaan zouden moeten zijn. Ik constateer dat er geen luchtfilter is vervangen, dat de bougies eveneens niet zijn vervangen en dat de kleppen niet gesteld zijn. Wel voor duur onderhoud betaald maar het niet gekregen.

Dit is een van de redenen waarom je bij mij ook sleutelcursussen kan volgen om het onderhoud zelf te kunnen leren en uitvoeren. Kijk eens op mijn website voor meer informatie.


U bent bij deze weer gewaarschuwd.

 

pagina (1 van 102) volgende