Goede voornemens


januari 2024

Stoppen met roken, minder alcohol nuttigen, vaker naar de sportschool, afvallen in het algemeen en vrede op aard staan bij de meeste mensen wel hoog op de goede voornemens lijstjes. Meer motorrijden zal bij ons motorrijders ook hoog scoren in diezelfde lijst. Met name lange avontuurlijke reizen, het liefst offroad in zonovergoten gebieden, zijn de laatste jaren enorm in trek.

Aangewakkerd door filmpjes van mensen die de TET, Trans Euro Trail, rijden en natuurlijk de Dakar rally besluiten velen om eenzelfde avontuur aan te gaan met hun motor. Dat het rijden over onverharde wegen/paden een heel andere manier van rijden met zich meebrengt kan een ieder die dat voor het eerst gedaan heeft beamen.

Mijn persoonlijke motorervaringen heb ik in eerste instantie in het terrein opgedaan alvorens pas jaren later het asfalt te ontdekken als motorrijder. Toentertijd realiseerde ik mijzelf niet dat de ervaring opgedaan tijdens het off-road rijden een groot voordeel is bij het rijden op de weg. De aanpassing naar het rijden op de straat ging bij mij veel sneller dan bij mijn vrienden. Ook de beheersing van de motorfiets ging mij beter af dan de rest. Waar anderen het gingen zoeken in beter materiaal of modernere/snellere motoren had ik dat niet nodig vanwege mijn rijtechniek.

Tijdens de sleutelcursussen die ik geef, met namen de cursus waarin er veel aandacht wordt geschonken aan de vering en demping, groeit het besef onder de cursisten over het belang van een juiste afstelling. Naar aanleiding daarvan komen ook de vragen of men beter af is door een modernere/beter motorfiets te kopen. Mijn antwoord steevast is dat je beter kan investeren in opleidingen die jezelf een betere motorrijder maken. Ga eens trial rijden, komt geen snelheid aan te pas en heeft alles met techniek te maken. Bovendien leuk om gewoon eens een dagje te doen, https://www.alexvandenbroekevents.nl/, of https://www.trialacademy.nl/. Kijk maar eens op youtube naar Toni Bou: https://www.youtube.com/watch?v=pDRWNTM8oV8. Wat die man met een motorfiets doet is ongelooflijk. Dat trial de basis van de motorsport is, behoeft geen uitleg na het zien van deze video. Enduro legende Graham Jarvis is daar een mooi voorbeeld van: https://www.youtube.com/watch?v=wRGDAPAhulo.

De technieken die je leert bij het beoefenen van allerlei soorten motorsport maken nu eenmaal dat je een betere allround bestuurder wordt. Investeer in jezelf door zoveel mogelijk te leren over het rijden met een motor en de techniek van de motorfiets.


U bent bij deze weer gewaarschuwd.

 

pagina (1 van 103) volgende