Km standen en Bovag


oktober 2023

Een ieder die denk dat een voertuig met een digitale teller niet terug gedraaid kan worden moet ik bij deze teleurstellen. In feiten is een digitale teller zelfs nog makkelijker te manipuleren dan een ouderwetse met een klok mechaniek. De ?oude?mechanische tellers zijn niet terug te draaien omdat ze zo zijn gemaakt dat het fragiele mechaniek dan stuk gaat dus was de enige methode om deze, met behulp van een boormachine, snel vooruit te laten draaien of simpelweg de gehele unit te vervangen door die uit een schade motor met een lagere stand. Bij de elektronische tellers hoef je er alleen maar een laptop met de juiste software op aan te sluiten en de rest is kinderspel. Nu heeft de wet ervoor gezorgd dat dat strafbaar is geworden, maar laten we wel zijn wat is de pakkans want iemand die dit doet zal immers wel twee keer over zijn schouders kijken voordat hij op de enter knop drukt. Mensen die dit soort dingen doen mogen niet meer adverteren met hun kunsten maar zijn wel bekend bij de rommelaars in de branche.

Dat het in de praktijk nog steeds gebeurd weten we maar hoe gaan instanties en brancheorganisaties er mee om?

Hier een voorbeeld van iemand uit de Buell club scene die zijn eigen motorfiets tegen komt op een website van een Bovag bedrijf uit Eemnes. Het gaat om een blauwe X1 Lightning limited editie uit 1999. Volgens de advertentie van het bedrijf heeft de motor nog maar 17.059 kilometers afgelegd en zouden zij hem ?rechtstreeks van de eerste eigenaar? hebben gekocht. Dat zijn al 2 leugens in 1 zin. Ik heb namelijk een foto van de 2e eigenaar gehad met een km. stand van 50.000 op de teller en hij weet mij te vertellen dat de Buell daarna naar iemand is gegaan die er zeker nog eens 10.000 km. bij heeft gereden. Dat het klopt kan ik zin aan de tankdop waar het limited nummer op staat van 089 van de 350. Deze oud eigenaar kan niet goed tegen onrecht, net als ondergetekende, en heeft het bedrijf gebeld maar werd daar niet serieus genomen waarop hij de Bovag heeft aangeschreven omdat het bewuste bedrijf daarbij aangesloten is. Uit de mail wisseling kan ik opmaken dat de Bovag geen intentie heeft om hier iets aan te doen. Het aangesloten bedrijf word geen strobreed in de weggelegd en zelfs niet eens aangesproken of gecontroleerd. Zo ken ik de Bovag weer. Bovag verschuilt zich achter het standpunt dat als de verkoper aan een potenti?le koper verteld dat de motor meer heeft gereden dat het dan goed is. Of dat ook gebeurd is maar zeer de vraag.

Vandaar dat ik er nu wel aandacht aan schenk en hoop dat het niet te laat is. Het gaat om een Buell X1 met kenteken MB-HD-53 uit 1999 met een gefotografeerde stand van 50.000 km. op 24 juli 2016.


U bent bij deze weer gewaarschuwd.

 

pagina (1 van 101) volgende