Beroving.


mei 2019

Mijn columns zijn meestal bedoeld om particuliere kopers te waarschuwen of te behoeden voor een miskoop. Deze keer wil ik de motorzaken en handelaren waarschuwen voor beroving en diefstal. Maar blijf als consument wel lezen want deze trend kan zomaar overslaan naar de particuliere verkoopmarkt.

Er komen mij al een poosje uit verschillende kanten verhalen te oren die verdacht veel op elkaar lijken en waarbij motorzaken zwaar worden gedupeerd doordat hun geld afhandig wordt gemaakt waarbij zelfs bedreiging met vuurwapens voor komt.

Het begint allemaal bij een koop- en verkoopsite waar particulieren hun motoren aanbieden en in contact worden gebracht met handelaren. Nadrukkelijk wil ik vermelden dat de site NIETS met de overvallen en berovingen van doen heeft, zij kunnen er immers ook niets aan doen en weten ook niet wat een verkoper van plan is. Zodra beide partijen met elkaar in contact komen vraagt de verkoper of hij het geld contant kan ontvangen hij zal een zielig verhaal ophangen om deze beslissing te onderbouwen. Daarna wordt er afgesproken om de motor op te halen op een adres in of rond Rotterdam, dit is wel de rode draad in het verhaal. Eenmaal ter plaatse wordt de koper in een trappenhuis van een flat overvallen van zijn geld maar er zijn ook verhalen waarbij de bus van de motorzaak wordt klemgereden en de chauffeur onder bedreiging zijn geld moet afgeven.

Het gaat hier niet om motoren/bedragen van geringe waarde maar om serieus veel geld, vanaf 8.000,- tot aan dik 20.000,- euro aan toe. Dat ook een motorzaak hier keihard voor moet werken en het dus een flinke schadepost is, mag duidelijk zijn. Dat het niet bij het oplichten van motorzaken zal blijven is mij wel duidelijk. Vroeg of laat zal men de particuliere markt ook op deze manier gaan bewerken.


U bent bij deze weer gewaarschuwd.

 

pagina (1 van 96) volgende